Daarom zijn Fred den Haring en Henk Buerman sinds anderhalf jaar bezig met het geven van workshops en in gesprek gaan met dorpsbelangen en besturen van organisaties. Het toeval wil dat zowel Fred als Henk eigenlijk pas sinds een paar jaar in Oosterwolde wonen. Tot anderhalf jaar terug kenden ze elkaar niet, maar de vacature voor bestuurscoaching sprak hen beide aan. Henk was tot zijn pensioen actief als zelfstandige in de wereld van personeel en organisatie. Daarnaast deed hij, meegroeiend met zijn kinderen, allerlei soorten vrijwilligerswerk. “Eerst op school en in het zwembad, later bij wat clubs. Ik heb ook ervaring met het geven van workshops. Wat ik veel heb gezien, is dat er ontzettend veel enthousiasme is bij vrijwilligers, maar soms kennis en ervaring ontbreekt met betrekking tot bestuurszaken.” Ook Fred ziet dat. “Maar ook gebeurt het vaak genoeg dat ze wel weten wat er moet gebeuren, maar dat ze een stap overslaan of ontbreekt simpelweg de tijd om zelf dingen uit te zoeken. Wij willen graag ondersteuning bieden.”
Behoefte aan ondersteuning
Dorpencoördinator Marten Tel, die namens de gemeente contact heeft met alle plaatselijke belangen, merkte zelf ook tijdens dorpsgesprekken dat er bij organisaties en verenigingen behoefte was aan een bepaalde vorm van ondersteuning. “Daarom is het goed dat de bestuurscoaching er is. Al die organisaties bij elkaar vormen de ruggengraat van lokale maatschappij en het is belangrijk om hen te ondersteunen waar nodig.” Het project is ondergebracht bij Scala, de welzijnsorganisatie van de gemeente. Ook zij zien de meerwaarde van de bestuurscoaching. Opbouwwerker André Ponger heeft gemerkt dat concreet aanbod goed werkt. “De workshops die tot nu toe zijn gegeven, zijn goed bezocht. Thema’s als fondsenwerving, financiën en vrijwilligers werven spelen bij elke club wel. De mannen worden momenteel steeds meer door besturen gevraagd om te ondersteunen bij bijvoorbeeld vraagstukken of het opzetten van een toekomstplan.
Professionaliteit
Fred en Henk zijn ook bezig met een ronde langs de dertien dorpsbelangen in de buitendorpen van de gemeente en de vier bewonerscommissies in het centrumdorp Oosterwolde. “We nemen onze tijd om overal kennis te maken, te horen wat er speelt en te vertellen wat we kunnen betekenen. Fred heeft lange tijd als interim-manager in een ziekenhuis gewerkt en ruime ervaring in het werken met mensen. Hij vindt het prettig om de professionaliteit die hij vanuit zijn werk gewend is mee te nemen in zijn vrijwilligerswerk. “Het is fijn wat te kunnen betekenen voor de lokale samenleving. Ik ga na de gesprekken met besturen en workshops echt naar huis met het gevoel dat ik wat heb kunnen betekenen.” Meestal gaan Fred en Henk samen op pad, zodat ze elkaar kunnen aanvullen en allebei op de hoogte zijn van wat er speelt in de dorpen. Naast de kennismakingsgesprekken, geven ze ook gericht workshops met allerlei thema’s en hebben ze ook een pilot opgezet waarbij een betaalde penningmeester meerdere organisaties ondersteunt. “Dat is een voorbeeld van iets wat heel anders gaat dan mensen gewend zijn, maar wel veel op kan leveren. Want vacatures voor penningmeesters zijn vaak moeilijk te vervullen.”
Samenwerken met de besturen
Wie denkt dat Henk en Fred even komen vertellen hoe het allemaal moet, heeft het mis. “We nemen ervaring en professionaliteit mee en creëren een ‘veilige’ sfeer waarin mensen vrij zijn om te praten. Maar besturen blijven zelf eigenaar van het proces en samen kijken we wat er nodig is om dingen soepeler te laten lopen. Dat we nog niet heel lang in de gemeente wonen, is trouwens een voordeel, want wij kunnen goed met een open blik naar allerlei zaken kijken.”
Besturen die graag eens met Henk en Fred zouden spreken, kunnen contact opnemen via hbuerman@scala-welzijn.online of fdenharing@scala-welzijn.online.